Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Top-10 vergeten aftrekposten

Geplaatst op: 13-04-2019, 13:16:02

Er zijn steeds minder aftrekposten waar u als particuliere belastingbetaler gebruik van kunt maken. Laat de aftrekposten die er nog wèl zijn dus niet links liggen!

Waar u vroeger nog jaarlijks de schoenendoos met bonnetjes kon omkeren om uw aftrekposten bij elkaar te sprokkelen, is er tegenwoordig op dat vlak weinig eer meer te behalen — voor de belastingbetaler die in loondienst is althans. Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen aftrekposten vergeten mee te nemen. Van veel aftrekposten krijgt u geen jaaropgaaf. Check dus voordat u inlogt bij de Belastingdienst om de online aangifte in te vullen of u ze niet over het hoofd heeft gezien. Pak de schoenendoos er bij en draai uw rekeningoverzichten uit. En bewaar alles goed: de fiscus kan erom vragen. Houd er rekening mee dat afschriften bij de bank slechts gedurende een beperkte tijd opvraagbaar zijn. Wees vooral alert bij de volgende aftrekposten:


1
Niet-vergoede zorgkosten

Een aantal belangrijke niet-vergoede zorgkosten mag u aftrekken in uw aangifte, bijvoorbeeld de tandartsrekening, veel diëten en reiskosten, extra gezinshulp, batterijtjes voor gehoorapparaten, etcetera. Sterker nog, voor sommige ziektekosten krijgt u automatisch 40% (voor AOW’ers zelfs 113%) extra aftrek als uw (gezamenlijke) drempelinkomen lager is dan € 34.404.

TIP: Heeft u zorgkosten, maar is uw inkomen zodanig laag dat u geen belasting hoeft te betalen? Dan heeft het toch zin om aangifte te doen. De aftrek van zorgkosten kan namelijk leiden tot een teruggaaf op basis van de TSZ-regeling (de ‘tegemoetkomingsregeling voor specifieke zorgkosten’).


2
Giften

Gulle gevers aan ANBI’s (maar ook verenigingen en steunstichtingen SBBI) mogen hun giften opvoeren als aftrekpost. Is de ontvanger van uw gift een culturele instelling? Dan heeft u recht op extra aftrek. En voor periodieke giften heeft u geen last van de drempel. Vul aftrekbare giften dus zorgvuldig in als u aangifte doet. Zo trekt u niet te veel maar ook niet te weinig af.

TIP: In uw aangifte krijgt u vanzelf de vraag of u gaf aan een culturele instelling en of het ging om een periodieke gift.

LET OP: Een gift die u periodiek overmaakt is niet automatisch een periodieke gift. Van een periodieke gift is alleen sprake als u met een ANBI, steunstichting SBBI of vereniging bent overeengekomen dat u die gift minimaal 5 achtereenvolgende jaren zult doen èn als u die afspraak heeft vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.


3
Kostenaftrek overige inkomsten

Heeft u inkomsten uit werkzaamheden buiten dienstverband? Dan heeft u, net als ‘echte’ ondernemers, recht op aftrek van kosten. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan laptop, printer, briefpapier, het zakelijk gebruik van uw mobiele telefoon of reiskosten, vakliteratuur. Voor zakelijke ritten kunt u € 0,19 per kilometer aftrekken. Of u die kilometers per auto of per fiets heeft afgelegd, maakt voor de fiscus niet uit.

LET OP: Heeft u een hobby die u soms wat geld oplevert? Deze inkomsten zijn niet belast. Om die reden zijn de kosten niet aftrekbaar.


4
Aftrek openbaar vervoer

Gaat u minimaal éénmaal per week met het openbaar vervoer naar uw werk en vergoedt uw werkgever niet alle kosten? Met een reis- of openbaar-vervoerverklaring heeft u recht op reisaftrek. De hoogte van de aftrek wordt door het aangifteprogramma automatisch berekend als u het aantal kilometers, het aantal dagen per week dat u reist en de daarvoor ontvangen vergoeding invult.

LET OP: De fiscus kan om aanvullend bewijs vragen. Bewaar daarom de transactieoverzichten van de OV-chipkaart. U kunt die downloaden als u op www.ov-chipkaart.nl een account heeft aangemaakt. Wacht niet te lang met downloaden, de gegevens worden hooguit 18 maanden bewaard! En maak uw overzichten voor de Belastingdienst pas ná 1 maart, anders is het overzicht mogelijk niet compleet.


5
Partneralimentatie

Betaalde partneralimentatie is aftrekbaar zodra van een gemeenschappelijke huishouding geen sprake meer is. Ontvangen partneralimentatie is belast. Advocaat- en proceskosten zijn nooit aftrekbaar voor degene die partneralimentatie betaalt, wèl voor degene die partneralimentatie ontvangt. Het gaat dan specifiek om de kosten die gemaakt zijn voor de verkrijging, het behoud of de verhoging van te ontvangen partneralimentatie. En dus kunt u ook telefoon-, porto-, reis- en incassokosten aftrekken.

LET OP: Niet aftrekbaar zijn de kosten van de echtscheidingsprocedure zelf en van de verdeling van het vermogen. Waar nodig zult u de nota’s van de advocaat dus moeten splitsen.


6
Storting bancaire lijfrente

Heeft u in 2018 premies betaald/stortingen gedaan voor (bancaire) lijfrenteproducten? Vul het gestorte bedrag (als de Belastingdienst dat nog niet heeft gedaan) dan in onder ‘Uitgaven > Uitgaven voor lijfrente’ en bereken daar ook uw pensioentekort. Zonder pensioentekort kunt u namelijk niets aftrekken.


7
Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel zelfstandigen hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als de verzekering recht geeft op een periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid, voert u de premie niet op in de winst- en verliesrekening, maar trekt u het bedrag (ongelimiteerd) af in de IB-aangifte onder ‘Uitgaven > Uitgaven voor de volgende inkomensvoorzieningen: een arbeidsongeschiktheidsverzekering’.


8
Ondernemers: BTW privégebruik auto

Ondernemers met een auto van de zaak moeten in het laatste kwartaal van het kalenderjaar altijd een BTW-correctie voor het privégebruik van auto en telefoon toepassen. Vervelend? Ja. Maar deze extra af te dragen BTW mag voor de inkomstenbelasting worden opgevoerd als aftrekbare kosten voor de onderneming. Dat is dus weer mooi meegenomen!


9
Schulden

De op 1 januari openstaande schulden voor erfbelasting, creditcards en postorderbedrijven zijn vaak niet vooraf ingevuld. U mag ze echter wel opvoeren als box 3- schuld. Niet vergeten dus. Op die manier komen ze in mindering op uw belaste vermogen (buiten de drempel van € 3.000 per persoon voor alle box 3-schulden samen).


10
Dga’s: schulden bij BV

Als dga kunt u de op 1 januari openstaande schulden aan uw eigen BV opvoeren bij uw box 3-schulden in de aangifte inkomstenbelasting.

LET OP: Heeft u van uw BV geld geleend? Zolang de rekening-courantschuld bij de BV het hele kalenderjaar niet hoger is dan € 17.500, hoeft u van de fiscus geen rente te rekenen. Het mag wel, maar als u dat niet doet, mag u de rekening-courantschuld ook niet opvoeren als box 3-schuld.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 12 april 2019

Ga terug naar de vorige pagina